Voges Gropak in Time Magazine

De Canadese verpakkingontwerpster Agatha Jaworska kwam in 2008 bij ons met haar innovatieve plan voor verpakkingen waarbij gewassen tijdens het transport tot groei komen. ‘Made in Transit’: bij aankomst in de supermarkt is het product volgroeid en klaar voor consumptie. Verser kan bijna niet. Wij dachten met haar mee en ontwikkelde de Gropak. Deze samenwerking leverde de 34ste plaats op in de Best Inventions 2008 van Times Magazine.

Het probleem
Hoe kun je kwetsbare gewassen transporteren?
Voor haar afstudeerproject aan de Design Academy in Eindhoven hield Agatha Jaworska zich bezig met innovatieve oplossingen voor voedsel. Ze richtte zich vooral op beperkt houdbare producten waarbij oogstkosten vaak hoog waren en de kwaliteit van het product al onderweg verloren gaat. Agatha kwam met het briljante plan om gewassen tijdens het transport te laten (vol)groeien en zo precies op het juiste moment in de supermarkt aan te laten komen. Maar hoe doe je dat?

Onze oplossing
Gropak, Made in Transit
Bij Voges hebben we Agatha’s plan, wensen en eisen onder de loep genomen en in samenwerking Gropak ontwikkeld. Deze verpakking is te vervaardigen uit duurzaam PET-materiaal of composteerbaar PLA-materiaal. De verpakking biedt een ideale omgeving voor groei tijdens transport. De Gropak matrijs is zo ingericht dat deze makkelijk aangepast kan worden aan de eisen van de inhoud. Op die manier kunnen we voor elk gewas een juiste Gropak bieden.

Het resultaat
Nieuwe markt voor verse specials
Telers van champignons hebben aangegeven dat ze met onze Gropak en het Made in Transit concept, ook de kwetsbare soorten kunnen leveren omdat ze het transport nu wel aankunnen. Daardoor breekt een geheel nieuwe mondiale markt open. Alleen de sporen worden dan verpakt en de paddenstoelen komen perfect aan op bestemming. De verpakkingswereld kent daardoor een unieke verschuiving van ‘houdbaar tot’ naar ‘gereed op’. Dat is niet onopgemerkt gebleven. De uitvinding heeft Agatha Jaworska de 34ste plaats opgeleverd in de lijst van Best Inventions 2008 van Time Magazine.

Verwante artikelen
34. Made-in-Transit Packaging TIME's Best Inventions of 2008
Design and the Elastic Mind The Museum of Modern Art
MIT; Supply chain concept for on the way growth Hyfoma.com
The Future of Fungal Freshness? Cornell University